PROBIOTYKI I PREBIOTYKI - CZYM TO SIĘ RÓŻNI?

PROBIOTYKI I PREBIOTYKI - CZYM TO SIĘ RÓŻNI?

Czy wiesz, że probiotyki i prebiotyki, mimo łudząco podobnych do siebie nazw, to nie to samo? Choć jedne i drugie wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie, to ich rola w codziennej diecie znacząco się różni.

CO TO JEST PROBIOTYK?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne. Właściwości probiotyczne posiadają m.in. niektóre szczepy bakterii kwasu mlekowego, z rodzajów Lactobacillus oraz Bifidobacterium, których wspólną cechą jest beztlenowa fermentacja węglowodanów. Jednym z przykładów jest są bakterie jogurtowe pomagające trawić laktozę w jogurcie, która występuje naturalnie w mleku. Naturalne probiotyki znajdują się w nim w mlecznych produktach fermentowanych.

Jeżeli masz nietolerancję laktozy i ograniczasz w związku z tym spożycie mleka, po konsultacji z lekarzem, spróbuj sięgnąć po mleczne produkty fermentowane np. jogurt naturalny, o ile nie cierpisz na mocno zaawansowaną formę nietolerancji laktozy. Zawartość laktozy w jogurcie jest mniejsza niż w mleku, dzięki czemu niekorzystne objawy nietolerancji mogą się nie pojawić. Wyłączenie jogurtu z jadłospisu jest konieczne jedynie w przypadkach mocno zaawansowanej nietolerancji laktozy.

Osoby cierpiące na to schorzenie czasem rezygnują ze spożywania mleka, narażając się w ten sposób na niedobory wapnia w diecie. Spożywając jogurty, maślanki czy i kefiry, można zapewnić sobie podaż tego ważnego składnika odżywczego w diecie.

Regularnie dostarczaj swojemu organizmowi probiotyków, które poprawiają trawienie laktozy u osób mających trudności w jej trawieniu. Bakterie jogurtowe są jednym z przykładów. Pomagają one trawić laktozę w jogurcie, naturalnie występującą w mleku.

WPŁYW PROBIOTYKÓW NA ODPORNOŚĆ

Bakterie jelitowe mogą korzystnie wpływać na naszą odporność, ponieważ w jelicie znajduje się aż 70 % komórek układu immunologicznego.

Pamiętaj również, aby przyjmować duże ilości probiotyków w trakcie oraz po kuracji antybiotykowej.

CO TO SĄ PREBIOTYKI?

Najprościej rzecz ujmując, prebiotyki to składniki żywności, które są oporne na działanie enzymów trawiennych. Wywierają one pozytywny wpływ na nasz organizm, ponieważ, stymulując wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych, wspierają rozwój pożądanej mikroflory w naszym organizmie, jednakże stymulacja prebiotykami jest selektywna.

GDZIE ZNAJDUJĄ SIĘ PREBIOTYKI?

Na rynku dostępne są różnego rodzaju suplementy diety o charakterze prozdrowotnym, jednak warto sięgać po prebiotyki naturalne, zawarte w żywności. Ich źródło to głównie oligosacharydy lub specyficzne włókna pokarmowe np. skrobia lub błonnik pokarmowy, które znajdziesz między innymi w:

  • cebuli

  • czosnku

  • szparagach

  • karczochach

  • cykorii

  • porach

  • pomidorach

  • jabłkach

  • zielonych bananach

  • ryżu

  • kaszy gryczanej

  • płatkach owsianych

Stwórz np. pożywną owsiankę z jabłkami i ulubionymi dodatkami, która stanie się świetnym źródłem prebiotyków dla dzieci i dorosłych!

PREBIOTYKI NA JELITA

Mikroflora jelitowa wpływa na pracę całego układu pokarmowego, dlatego warto zadbać o jej jakość. W naszych jelitach żyje ok. 2 kg różnego rodzaju bakterii - zarówno tych dobrych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego, jak i tych chorobotwórczych.

Skład mikroflory jelitowej nie jest stały, a ogromny wpływ na jego jakość ma nasza dieta. Dlatego warto sięgać po prebiotyki, które, stymulując wzrost ilości bakterii pożytecznych na przykład z rodzin Lactobacillus oraz Bifidobacterium, poprawiają jakość naszej mikrobioty.

KIEDY BRAĆ PROBIOTYK, A KIEDY PREBIOTYK?

Czy wiesz, że istnieje swego rodzaju połączenie między naszym mózgiem a jelitami? W zależności od jakości i składu naszej mikroflory jelitowej, zmienia się także nasze samopoczucie.

Tematem wielu ostatnich badań naukowych jest możliwość występowania zależności pomiędzy strukturą mikroflory jelitowej a stanem psychicznym człowieka. Większość serotoniny, nazywanej potocznie „hormonem szczęścia”, produkowana jest w błonie śluzowej jelit. Kompostowanie mikroflory jelitowej może niekorzystnie wpływać na produkcję tego hormonu. A dbanie o florę bakteryjną jelit wpływa nie tylko na układ pokarmowy, ale również na układ nerwowy i nasze samopoczucie.

Dlatego tak ważna jest rola probiotyków i prebiotyków - Kiedy dostarczamy je do organizmu w odpowiedniej ilości, możemy uniknąć problemów z przewodu pokarmowego, ale możemy również uzyskać korzyści żywieniowe, takie jak pobór minerałów i wsparcie naszej odporności! Dlatego nie wybieraj między probiotykami i prebiotykami, lecz regularnie dostarczaj ich obu! Najlepiej to zrobić, komponując dietę tak, aby dostarczać tych substancji wraz z żywnością. Już dziś zadbaj o siebie od środka, a Twój brzuch (i nie tylko!) będzie Ci wdzięczny.

1. Joint FAO/WHO Working Group Report on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food; London, Ontario, Canada, April 30 and May 1, 2002
WGO Probiotics& Prebiotics Guidelines, 2017 http://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics.
2. Lavefve, L., Marasini, D., & Carbonero, F. (2018). Microbial Ecology of Fermented Vegetables and Non-Alcoholic Drinks and Current Knowledge on Their Impact on Human Health. Advances in Food and Nutrition Research.
3. Mojka K. Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 722-729
4. Mojka K. Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 722-729
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
https://www.bebiprogram.pl/zdrowie-dziecka/odpornosc/zdrowa-dieta-a-ksztaltowanie-odpornosci-dziecka
6. Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549
7. Jovanovic-Malinovska, R., Kuzmanova, S., & Winkelhausen, E. (2014). Oligosaccharide Profile in Fruits and Vegetables as Sources of Prebiotics and Functional Foods. International Journal of Food Properties, 17(5), 949–965.
Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549
8. Ferranti EP, Dunbar SB, Dunlop AL, Corwin EJ. 20 things you didn't know about the human gut microbiome. J Cardiovasc Nurs. 2014;29(6):479-481.
9. Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549.
10. Valles-Colomer, M., Falony, G., Darzi, Y., Tigchelaar, E. F., Wang, J., Tito, R. Y., … Raes, J. (2019). The neuroactive potential of the human gut microbiota in quality of life and depression. Nature Microbiology.
Johnson, K. V.-A., & Foster, K. R. (2018). Why does the microbiome affect behaviour? Nature Reviews Microbiology.
Herman A. Zastosowanie suplementacji probiotykami w profilaktyce i leczeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych – przegląd dotychczasowych badań. Psychiatr. Pol. 2019; 53(2): 459–473
11. Huang R, Wang K, Hu J. Effect of probiotics on depression: A systematic review and meta- -analysis of randomized controlled trials. Nutrients 2016; 8(8): E483.
12. Michael D. Gershon, MD. Serotonin and Its Implication for the Management of Irritable Bowel Syndrome. Rev Gastroenterol Disord. 2003;3(suppl 2):S25–S34
13. Herman A. Zastosowanie suplementacji probiotykami w profilaktyce i leczeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych – przegląd dotychczasowych badań. Psychiatr. Pol. 2019; 53(2): 459–473
14. Herman A. Zastosowanie suplementacji probiotykami w profilaktyce i leczeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych – przegląd dotychczasowych badań. Psychiatr. Pol. 2019; 53(2): 459–473

* W ofercie znajdziesz produkty stanowiące naturalne źródło jogurtowych bakterii probiotycznych (w ilości 10^8 jtk/g), które poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem.

Danone Wszystkie Prawa zastrzeżone

PL