Koreańskie tofu - pożywny posiłek z porcją probiotyków | Activia
Koreańskie tofu - pożywny posiłek z porcją probiotyków
Szukasz pomysłu na pyszny i pożywny posiłek? Mamy coś dla Ciebie! Sprawdź nasz przepis na koreańskie tofu z jogurtem naturalnym Activia, pełnym pożytecznych bakterii
probiotycznych[1]. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne, dlatego, jeśli chcesz jeść nie tylko smacznie,
ale i zdrowo, nie zapominaj o włączeniu do codziennego jadłospisu produktów
bogatych w probiotyki.
JAK SMAKUJE KOREAŃSKIE TOFU?
Koreańskie tofu to potrawa bezmięsna, której głównym składnikiem jest oczywiście tytułowe tofu. O ile kuchnia wietnamska łączy ten produkt najczęściej z łagodnym sosem z trawy
cytrynowej lub z pomidorami, o tyle w Korei podaje się je z ostrą papryką gochugaru, sosem sojowym, sezamem i szczypiorkiem. Takie dodatki sprawiają, że tofu nabiera zupełnie innego, pikantnego smaku!
Aby tej ostrości nie zatracić, jogurt naturalny Activia w naszym przepisie stanowi smaczny
dodatek do popicia - nie tylko nie zaburza w ten sposób smaku koreańskiego tofu, ale i daje natychmiastową ulgę komórek tego układu znajduje sie w jelitach.
KOREAŃSKIE TOFU - SKŁADNIKI
Główne składniki:
● kostka tofu naturalnego
● garść różyczek brokuła
● ⅓ małej cukinii
● marchew
● duży ząbek czosnku
● cebula
● kawałek imbiru (2 cm)
● 2 łyżki syropu klonowego
● 1 łyżeczka papryki gochugaru
● 5 łyżek sosu sojowego
niskosodowego
● łyżeczka mąki ziemniaczanej
● olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
● ryż jaśminowy,
● sezam,
● szczypiorek,
● olej sezamowy,
● jogurt naturalny Activia.
KOREAŃSKIE TOFU - PRZEPIS
Zacznij od
pokrojenia tofu w kostkę i usmażenia go z każdej strony na chrupko na oleju
rzepakowym. Następnie umyj brokuła i podziel na małe różyczki. Marchewkę obierz
i pokrój w słupki, paprykę w paseczki, a cebulę w kostkę. Czosnek zetrzyj na
tarce wraz z obranym imbirem. Do 1½ szklanki wody dodaj sos sojowy, syrop
klonowy oraz papryczkę gochugaru i porządnie wymieszaj całość.
Teraz sięgnij po
patelnię. Rozgrzej na niej olej, podsmaż cebulę i dodaj przygotowany wcześniej
czosnek, imbir oraz warzywa. Wlej do nich wodę wraz z dodatkami i duś całość
przez ok. 5-7 minut - warzywa powinny pozostać al dente. Aby zagęścić potrawę,
sięgnij po szklankę lub kubek, napełnij naczynie w ¼ wodą i dodaj łyżeczkę mąki
ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie i wlej przygotowany w ten sposób zagęszczacz
do dania, cały czas mieszając.
Koreańskie tofu
podawaj z dodatkiem ryżu jaśminowego, sezamu oraz skropione olejem sezamowym.
Ze względu na ostrość dania, popijaj je jogurtem naturalnym Activia, aby
zapewnić sobie ulgę i porcję probiotyków.
Smacznego!
(1) Activia® zawiera probiotyczne żywe kultury bakterii. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiedniej liczbie przynoszą korzyści zdrowotne. Żywe kultury jogurtowe poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem. Ważna jest zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.