Koreańskie tofu - pożywny posiłek z porcją probiotyków | Activia

Koreańskie tofu - pożywny posiłek z porcją probiotyków

Szukasz pomysłu na pyszny i pożywny posiłek? Mamy coś dla Ciebie! Sprawdź nasz przepis na koreańskie tofu z jogurtem naturalnym Activia, pełnym pożytecznych bakterii
probiotycznych[1]. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne, dlatego, jeśli chcesz jeść nie tylko smacznie,
ale i zdrowo, nie zapominaj o włączeniu do codziennego jadłospisu produktów
bogatych w probiotyki.

JAK SMAKUJE KOREAŃSKIE TOFU?

Koreańskie tofu to potrawa bezmięsna, której głównym składnikiem jest oczywiście tytułowe tofu. O ile kuchnia wietnamska łączy ten produkt najczęściej z łagodnym sosem z trawy
cytrynowej lub z pomidorami, o tyle w Korei podaje się je z ostrą papryką gochugaru, sosem sojowym, sezamem i szczypiorkiem. Takie dodatki sprawiają, że tofu nabiera zupełnie innego, pikantnego smaku!

Aby tej ostrości nie zatracić, jogurt naturalny Activia w naszym przepisie stanowi smaczny
dodatek do popicia - nie tylko nie zaburza w ten sposób smaku koreańskiego tofu, ale i daje natychmiastową ulgę komórek tego układu znajduje sie w jelitach.

KOREAŃSKIE TOFU - SKŁADNIKI

Główne składniki:

●    kostka tofu naturalnego
●    garść różyczek brokuła
●    ⅓ małej cukinii
●    marchew
●    duży ząbek czosnku
●    cebula
●    kawałek imbiru (2 cm)
●    2 łyżki syropu klonowego
●    1 łyżeczka papryki gochugaru
●    5 łyżek sosu sojowego
niskosodowego
●    łyżeczka mąki ziemniaczanej
●    olej rzepakowy do smażenia

Dodatki:
●    ryż jaśminowy,
●    sezam,
●    szczypiorek,
●    olej sezamowy,
●    jogurt naturalny Activia.

KOREAŃSKIE TOFU - PRZEPIS

Zacznij od
pokrojenia tofu w kostkę i usmażenia go z każdej strony na chrupko na oleju
rzepakowym. Następnie umyj brokuła i podziel na małe różyczki. Marchewkę obierz
i pokrój w słupki, paprykę w paseczki, a cebulę w kostkę. Czosnek zetrzyj na
tarce wraz z obranym imbirem. Do 1½ szklanki wody dodaj sos sojowy, syrop
klonowy oraz papryczkę gochugaru i porządnie wymieszaj całość.

Teraz sięgnij po
patelnię. Rozgrzej na niej olej, podsmaż cebulę i dodaj przygotowany wcześniej
czosnek, imbir oraz warzywa. Wlej do nich wodę wraz z dodatkami i duś całość
przez ok. 5-7 minut - warzywa powinny pozostać al dente. Aby zagęścić potrawę,
sięgnij po szklankę lub kubek, napełnij naczynie w ¼ wodą i dodaj łyżeczkę mąki
ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie i wlej przygotowany w ten sposób zagęszczacz
do dania, cały czas mieszając.

Koreańskie tofu
podawaj z dodatkiem ryżu jaśminowego, sezamu oraz skropione olejem sezamowym.
Ze względu na ostrość dania, popijaj je jogurtem naturalnym Activia, aby
zapewnić sobie ulgę i porcję probiotyków.

Smacznego!

(1) Activia® zawiera probiotyczne żywe kultury bakterii. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiedniej liczbie przynoszą korzyści zdrowotne. Żywe kultury jogurtowe poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem. Ważna jest zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.

* W ofercie znajdziesz produkty stanowiące naturalne źródło jogurtowych bakterii probiotycznych (w ilości 10^8 jtk/g), które poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem.

Danone Wszystkie Prawa zastrzeżone

PL