Activia | Dieta na dobre samopoczucie
Dieta na dobre samopoczucie
Zdrowe nawyki wpływają nie tylko na aspekt fizyczny, ale także psychiczny. Psychika i ciało składają się na całość, a jedno ma na drugi ogromny wpływ. Jeżeli homeostaza – równowaga organizmu – jest zaburzona, to nasze samopoczucie najpewniej nie będzie doskonałe. Im jesteśmy zdrowsi, tym lepiej się czujemy.
Dieta na dobre samopoczucie to temat, który zyskuje na znaczeniu w kontekście zdrowia psychicznego i fizycznego. Właściwy dobór produktów spożywczych może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem tej układanki jest komponowanie posiłków w taki sposób, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana, ale też odpowiadała na potrzeby naszego organizmu. Dlatego w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć świeżych warzyw oraz owoców, a także produktów z pełnego przemiału zbóż. Dodatkowo warto pamiętać o mleku i jego przetworach, takich jak chude sery oraz fermentowane produkty mleczne. Do tej ostatniej grupy zaliczają się jogurty marki Activia, wśród których znaleźć można produkty z ziarnami, jak również bez laktozy oraz produkty zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych. Zawarte w nich probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiedniej liczbie przynoszą korzyści zdrowotne, a także poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy, co jest szczególnie ważne dla osób mających trudności z jej trawieniem. Ponadto, w jogurtach Activia obecny jest wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.
Activia świetnie sprawdzi się w codziennym jadłospisie każdego, kto chce dbać o zdrowie jelit, komfort trawienia i dobre samopoczucie, będąc element zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia..
Witaminy na dobre samopoczucie
Podstawą dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego jest stosowanie zbilansowanej diety, która dostarcza makro i mikroelementów w odpowiednich ilościach. Mają one bowiem wpływ na wiele procesów w naszym organizmie i regulują szereg jego funkcji. Witamin i składników mineralnych dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, a ich cennym źródłem są warzywa i owoce. Z tego powodu należy codziennie dostarczać mu minimum 400 g warzyw i owoców każdego dnia [2]. Warto włączyć do codziennej diety również jogurty Activia, które zawierają wapń, pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Oczywiście witaminy i składniki mineralne to nie wszystko, ponieważ bardzo ważna jest także odpowiednia podaż białka, zdrowych tłuszczów czy błonnika [2].
Złe samopoczucie po jedzeniu
Złe samopoczucie po jedzeniu może być spowodowane niewłaściwym doborem pokarmów. Tłuste, ciężkostrawne potrawy oraz produkty wysokoprzetworzone mogą prowadzić do dyskomfortu trawiennego. Tego typu jedzenie może obciążać nasz układ pokarmowy, powodując uczucie ciężkości i zmęczenia. Dodatkowo przetworzone produkty mogą zawierać składniki, które mogą podrażniać żołądek i jelita. Warto więc ograniczać ich spożycie i wybierać zdrowsze alternatywy. Osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy, mogą odczuwać szczególne trudności. Spożycie niektórych produktów mlecznych może prowadzić u tych osób do wzdęć, biegunki i bólu brzucha. Istnieje jednak szeroki wybór smacznych i wartościowych produktów, które mogę włączać do swojej diety osoby z nietolerancją laktozy, w tym na przykład jogurty bez laktozy Jeżeli chcemy uniknąć złego samopoczucia po jedzeniu, warto przyjrzeć się swojej diecie i wzbogacać ją w warzywa oraz owoce. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowywanie potraw lekkostrawnych np. duszenie czy gotowanie na parze. Warto również sięgać po produkty z pełnego przemiału zbóż oraz włączać do jadłospisu fermentowane produkty mleczne, w tym te, które zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych. To właśnie z takiej żywności powinna składać się zbilansowana dieta [2].
Złe samopoczucie na początku diety
Warto zauważyć, że wiele osób doświadcza złego samopoczucia na samym początku nowej diety. Zmiana nawyków żywieniowych, szczególnie zwiększenie ilości błonnika w jadłospisie, może prowadzić do chwilowego dyskomfortu i nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego. Kluczowe jest, aby nie zrażać się tymi objawami, lecz skupić się na długoterminowych korzyściach, jakie przynosi zbilansowane odżywianie. Wato pamiętać, że adaptacja organizmu do nowych nawyków żywieniowych to długotrwały proces, który nie zawsze przebiega z łatwością.
Ruch i aktywność fizyczna
Ruch jest dobry nie tylko dla mięśni, ale też dla jelit. Każdy rodzaj aktywności ma tu znaczenie! Od spokojnego spaceru po długie trasy na rowerze, to wszystko działa na korzyść naszego zdrowia. Regularne ćwiczenia, takie jak jogging czy pływanie, mają pozytywny wpływ na perystaltykę jelit, co przyspiesza trawienie i wydalanie toksyn [3]. Z kolei komfort trawienny przekłada się na dobre samopoczucie.
O czym jeszcze należy pamiętać?
W zachowaniu homeostazy pomaga również utrzymywanie prawidłowego nawodnienia kobietom zaleca się picie co najmniej 2 litrów wody dziennie, a mężczyznom minimum 2,5 litra wody każdego dnia [4]. Szczególnie istotny jest także sen – warto, abyśmy codziennie zapewniali sobie 8 godzin nieprzerwanego odpoczynku [5]. Na zdrowie z pewnością wyjdzie także unikanie wszelkich używek.
Dbanie o zdrowie to złożony proces, który wymaga zwrócenia uwagi na każdy aspekt odżywiania. Pamiętajmy, że zdrowe jelita to klucz do dobrego samopoczucia, a małe zmiany w codziennych nawykach żywieniowych mogą przynieść wielkie korzyści. Dbajmy o siebie od środka, a nasze ciało i umysł będą nam wdzięczne.
[1] Mojka, Katarzyna. „Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki–charakterystyka i funkcje”. Probl Hig Epidemiol 95.3 (2014): 541-549.
[2] „Talerz i zalecenia”. [ncez.pzh.gov.pl], https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/02/talerz-i-zalecenia.pdf, dostęp 07.10.2024
[3] Samek, Ilona, Magdalena Jańczyk, and Joanna Milanowska. „Aktywność fizyczna społeczeństwa”. Journal of Education, Health and Sport 11.9 (2021): 504-511.
[4] Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Vol. 83. Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, (2020): 322.
[5] Krajewska, Otylia, et al. „Wpływ długości i jakości snu na parametry antropometryczne, metaboliczne i ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego." Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 8. No. 2. 2017.