Czy jogurty są zdrowe dla jelit? | Activia
Czy jogurty są zdrowe dla jelit?
Mleko i jego przetwory stanowią ważny element diety człowieka. Światowa Organizacja Zdrowia WHO (ang. World Health Organistion) oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zalecają spożywanie produktów mlecznych codziennie, ze względu na ich wysoką wartość odżywczą i płynące z ich spożycia korzyści żywieniowe. Charakterystyczne właściwości przypisuje się produktom poddanym procesowi fermentacji z wykorzystaniem bakterii kwasu mlekowego, których najpopularniejszym przedstawicielem jest jogurt.
Pierwsze doniesienia na temat jogurtu sięgają 3 000 lat wstecz do Egiptu i Babilonu, choć produkt prawdopodobnie wywodzi się z Indii. Następnie trafił on na stoły Turków i Bułgarów, którzy przygotowywali jogurty z mleka owczego, bawolego, koziego i krowiego. Słowo jogurt pochodzi od tureckiego „ya-urt”, co w tłumaczeniu oznacza „kwaśne mleko”.
Już w zamierzchłych czasach dostrzeżono jego właściwości i był on sprzedawany
w aptekach jako produkt leczniczy1. Na początku XX wieku rozpoczęto produkcję jogurtów naturalnych na masową skalę, a z czasem zaczęto do nich dodawać owoce2.
Typowy jogurt sporządzany jest z mleka pasteryzowanego, w procesie fermentacji. Uczestniczą w nim bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, Streptococcus oraz Bifidobacterium. W wyniku fermentacji dochodzi m.in. do:
częściowego rozkładu laktozy (cukru mlecznego),
wzrostu strawności białek,
uwolnienia kwasów tłuszczowych,
zwiększenia przyswajalności wapnia, żelaza, fosforu,
wzrostu zawartości witaminy B12 i folianów,
produkcji kwasu masłowego i mlekowego,
wytworzenia β-galaktozydazy, odpowiedzialnej za wspomaganie trawienia laktozy w jelicie cienkim3.
Produkt końcowy charakteryzuje się wysoką zawartością białka, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B.
Istnieje wiele badań potwierdzających dobroczynny wpływ jogurtów na zdrowie jelit4. Powszechnie stosowane w produkcji fermentowanych produktów mlecznych szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium mają zdolność przetrwania w jelitach. Ich obecność przeciwdziała rozwojowi bakterii patogennych oraz zaparciom, a także usprawnia proces rozkładu laktozy. Dzięki temu jogurty pozostają bezpiecznym produktem nawet dla osób z nietolerancją laktozy i mogą być spożywane bez obaw o nasilenie dolegliwości. Osoby z silną nietolerancją laktozy nadal mogą cieszyć się korzyściami płynącymi ze spożywania jogurtów. Dobrym wyborem będzie jogurt naturalny bez laktozy Activia.
Na uwagę zasługują również kwasy: masłowy oraz mlekowy obecne w jogurtach dzięki procesowi fermentacji. Kwas masłowy stanowi pożywkę dla komórek jelita grubego – kolonocytów i stymuluje ich podział i dojrzewanie. Oddziałuje także na układ odpornościowy, ograniczając produkcję czynników prozapalnych i obniżając stres oksydacyjny. Ponadto wykazuje działanie antynowotworowe. Z kolei kwas mlekowy wpływa korzystnie na perystaltykę jelit oraz zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych i biegunkom.
Podsumowując, jogurty dzięki obecności bakterii jogurtowych posiadają szereg właściwości korzystnie wpływających na zdrowie jelit. Włącz jogurty do swojej diety, wybierając produkty Activia, zawierające miliardy żywych kultury bakterii jogurtowych (min. 108 jtk/g). Activia oferuje szeroką gamę produktów – jogurt naturalny, pitny, owocowy, z dodatkiem zbóż, które doskonale nadają się jako przekąska czy dodatek do śniadania.
1. Dykiel M., Konsumencka ocena atrakcyjności jogurtów.Nauki Przyrodnicze i Medyczne 2021, 01: 31.
2. Koluch P., Jogurtu historia naturalna. Kuchnia – magazyn dlasmakoszy 2009, 05: 62-67.
3. Mojka K., 2013. Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych. Probl. Hig. Epidemiol. 94(4), 722–729.
4. Kapka-Skrzypczak L, Niedźwiecka J, Wojtyła A, Kruszewski M. Probiotyki i prebiotyki jako aktywny składnik żywności funkcjonalnej. Pediatric Endocrinology, Diabetes & Metabolism. 2012 Jun 1;18(2).
5. Borek-Wojciechowska R.: Wybrane produkty mleczne i ich znaczenie dla organizmu człowieka. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2007, 17(1): 52-55.
6. Wasilewska E. i wsp.: Rola mikroflory jelitowej i bakterii probiotycznych w profilaktyce i rozwoju raka jelita grubego. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2013, 67: 837-847.
7. Wajs J. i Stobiecka M.: Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka. Zdrowie i style życia. Determinanty długości życia, 2020: 133-152.
8. Karwowska Z., Szemraj J.J., Karwowski B.: Antynowotworowe właściwości probiotycznych bakterii jogurtowych. Postępy Biochemii, 2019, 65(3): 163-172.
9. Balmierz R.J. i wsp.: Rola diety i metod leczenia żywieniowego w ograniczeniu dolegliwości zespołu jelita drażliwego. Farmacja Polska, 2021, 77(5): 329-336.
10. Szamocka M. i wsp.: Probiotics in medicine. Journal of Education, Health and Sport. 2017, 7(5): 486-496.
11. Gumiela D.: Postępowanie dietetyczne u osób chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS). Forum Zaburzeń Metabolicznych 2020, 11(3), 120–127.
12. Karwowska K.K. i Kaczmarczyk D.: Rola i znaczenie produktów fermentowanych w diecie. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2023, 29(2): 79-88.