Co się dzieje w 37°? | Activia
Co się dzieje w 37°?
Kremowa konsystencja. Delikatny smak. Miliony żywych kultur jogurtowych bakterii probiotycznch. Activia nie przestaje wprowadzać innowacji.
25 °C - słoneczny dzień doprowadził do epokowego odkrycia
Pierwszy jogurt na świecie prawdopodobnie powstał przez przypadek w 10 000 p.n.e. dzięki mieszkańcom środkowej Azji. Mleko pozostawione w cieple (np. na słońcu) zsiada się i, w zależności od bakterii, fermentuje i zmienia się w jogurt lub ser. Danone wyprodukowało pierwsze jogurty w 1919 roku.
43 °C - wahania temperatury
Tradycyjnie, jogurt powstaje w kwaśnym środowisku w temperaturze 43°C. Jednak z tego względu, że nasze jogurty oprócz bakterii jogurtowych zawierają także szczep Bifidus, który preferuje chłodniejsze temperatury, musieliśmy znaleźć bardziej odpowiedni sposób na fermentację naszego mleka.
37 °C - idealna temperatura
Pierwszy na świecie jogurt ze szczepem Bifidus Actiregularis został wyprodukowany przez Activia w 1986 roku.
Po latach badań dobraliśmy szczepy bakterii, które pozwalają na fermentację w temperaturze 37°C w mniej kwaśnym środowisku. Właśnie w takim środowisku nasz Bifidus rozwija się i sprawia, że Activia jest delikatniejsza, bardziej kremowa.
Każdy kubeczek jogurtu Activia zawiera w sobie 10 miliardów jogurtowych bakterii probiotycznych.
Miliardy żywych kultur bakterii
Prebiotyki to składniki żywności, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie poprzez wspieranie rozwoju pożądanej mikroflory w organizmie człowieka.