You are here!!


Najlepsze świeże produkty w Twoich wiosennych sałatkach

Tołstoj mawiał o wiośnie, że jest porą „planowania i projektów”. Mając to na uwadze, czy nie byłoby świetnie zacząć cieszyć się powrotem cieplejszej pogody i zaplanować przygotowanie paru pysznych sezonowych sałatek? Daj się ponieść kreatywności i pobudź swoje kubki smakowe dzięki tym pięciu propozycjom.

Dodaj chrupkości swojemu lunchowi

Najlepsze sałatki mają w sobie składniki o różnej konsystencji. Groszek cukrowy, zbierany na wiosnę, jest doskonałą chrupiącą podstawą sałatki i można go jeść na surowo bądź po ugotowaniu, zależnie od preferencji. Spróbuj innych konsystencji w swojej sałatce, dodając jajko na miękko i sos na bazie kwaśnej śmietany. Feta może być świetnym dodatkiem do sałatki na bazie groszku cukrowego - słodki groszek podkreśla słony smak sera.

Rozjaśnij swój dzień kolorami

Gdy przychodzi wiosna, natura pokazuje światu swe kolory. Kolorowa wiosenna sałatka sprawi, że Twoja kuchnia będzie jak pomieszczenie pełne rozkwitających kwiatów. Głęboka purpura buraka sprawi, że każda sałatka będzie wyglądać na pełną smaku. Jeśli wolisz bardziej subtelny smak, dodaj do dania cienko pokrojone rzodkiewki.

Wiosenny faworyt

Szparagi to jedne z najbardziej popularnych wiosennych warzyw. Są doskonałą przystawką, gdy poda się je polane oliwą z oliwek, oprószone czarnym pieprzem oraz solą morską, ale mogą być także świetnym składnikiem w sałatce. By łodygi nie rozmiękły, podpiecz je w piecu 15-20 minut, używając tylko niewielką ilość oleju, i nie żałuj przypraw. Świeże pomidorki koktajlowe oraz kruszący się ser feta są doskonałymi dodatkami do takiej sałatki.

Robiące wrażenie sosy

Wiosna to doskonały czas na kreatywne przepisy na sosy do sałatek. Załóż ogrodnicze rękawice i odwiedź ziołowy ogródek. Zioła zamienią mdły sos w taki, który jest pełen smaku. Spróbuj wymieszać miętę z sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek - otrzymasz kombinację, która jest cierpka i ożywcza. Ten sos jest doskonały do sałatki złożonej z warzyw gotowanych na parze lub smażonych w woku.

Zielona dobroć

Liście, liście, liście! Wiosna to najlepsza pora roku, gdy potrzebujemy świeżych, liściastych warzyw, i najlepszy czas na mieszaną sałatkę - idealną na lunch, obiad czy jako przystawkę podczas imprezy. Możesz połączyć wszystkie ulubione liściaste warzywa w jedno danie. Spróbuj chrupiącej roszponki, pikantnej rukoli, pełnego witamin szpinaku, dorzuć liści w innym kolorze, np. czerwonej cykorii. Na koniec polej wszystko lekkim sosem winegret i posyp kruszonymi orzechami nerkowca.

Czujesz się zainspirowana? Jakie składniki dobrałabyś do perfekcyjnej wiosennej sałatki?