You are here!!


Czy spróbowałaś już odżywiać się w zgodzie z najnowszymi trendami dotyczącymi świeżego jedzenia?

Znasz zwykle wszystkie nowe trendy dotyczące zdrowego odżywania, ale jesteś sceptyczna, gdy chodzi o żywieniowe mody, które jednego dnia są bardzo popularne, a drugiego znikają zapomniane? Spojrzeliśmy na tegoroczne trendy w zdrowym żywieniu i wybraliśmy te, z powodu których warto zrobć trochę miejsca w lodówce.

Jarmuż

Jarmuż jest pełen substancji odżywczych i od lat jest faworytem tych, którzy lubią dobrze zjeść, a zarazem wysoko cenią zdrowie. Jednak dopiero niedawno to warzywo o zielonych i fioletowych liściach trafiło na główną scenę zdrowego odżywania. Niektórzy krytycy kulinarni uznają jarmuż za „króla” warzyw. Znany jest z wielu substancji odżywczych i małej liczby kalorii. Jarmuż, jak wiele ciemnozielonych warzyw z rodziny kapustnych, może być gorzki w smaku, jeśli nie zostanie odpowiednio ugotowany. Należy go zblanszować lub - jeśli przyrządzasz z niego sałatkę - użyć soku z cytryn do sałatkowego sosu, co zmiękczy jego liście.

Nasiona roślin strączkowych

Popularne nasiona roślin strączkowych to soczewica, soja, groch, fasola oraz ciecierzyca. Są bogate w błonnik oraz złożone węglowodany, a ubogie w tłuszcze. Mogą być użyte w wielu różnych potrawach. Na przykład sałatka z mieszanej fasoli jest nie tylko pyszna, ale da Ci również energii na cały dzień. Możesz też zrobić pikantne chili na obiad, wykorzystując gotowaną fasolę! Czy masz ulubiony przepis na bazie nasion roślin strączkowych?

Wodorosty

Naprawdę! Wodorosty, czyli glony, to najnowszy i najpopularniejszy trend w tym sezonie. Mają nawet własną fundację zdrowia. Nieważne, czy zmiksujemy je w zielony koktajl, czy dodamy do sałatki, wodorosty to superfood zawierający duże ilości jodu, którego pozytywny wpływ na zdrowie może być długotrwały. Zainspiruj się japońską kuchnią i użyj kombinacji różnych typów wodorostów i sezamu, by stworzyć wyjątkową i pyszną sałatkę.

Gotowanie całych warzyw

Będąc osobą wrażliwą na kwestie ochrony środowiska, wiesz, jak ważne jest niemarnowanie jedzenia. To oznacza kreatywne wykorzystanie resztek, a nie po prostu ich wyrzucanie. Używanie każdej części owoców i warzyw, które kupujesz, nazywa się gotowaniem „od korzeni po łodygę”. Zostało spopularyzowane przez krytyk kulinarną Tarę Duggan i jest doskonałą okazją rozwinięcia odrobiny kreatywności w kuchni! Niech Twoim wyzwaniem będzie zero odpadków z warzyw i owoców, które kupujesz, a zobaczysz, co możesz z tych pozostałości przygotować - zupy, duszone potrawy, wywary, sałatki i nie tylko...

Woda z dodatkami

Woda stanowi 50-75% ludzkiego ciała i jest kluczowa dla zdrowia, choć czasem może wydawać się nijaka w smaku. Najnowszy z trendów łączy ten życiodajny płyn z Twoimi ulubionymi owocami, warzywami czy nawet ziołami, a efektem są pyszne i orzeźwiające napoje! Spróbuj połączyć wodę z mango oraz miętą i przygotuj alternatywę dla wiosennego koktajlu lub, by rano szybko stanąć na nogi, wypróbuj kombinację świeżego ogórka, cytryny i kolendry.

Które z potraw inspirowanych trendami związanymi ze świeżym jedzeniem udało Ci się przygotować? Czy możesz coś dodać do naszej listy?