You are here!!


Historia fermentacji produktów mlecznych

Historia jogurtu

10 000 p.n.e.

Uważa się, że azjatyccy nomadzi - hodowcy bydła przez przypadek odkryli jogurt, gdy zostawili mleko na słońcu, a ono fermentowało i zmieniło się właśnie w jogurt. 

 

2000 p.n.e.

Jogurt staje się popularną formą przechowywania mleka zwierząt domowych.

 

1070

W XI wieku jogurt staje się integralną częścią tureckiej kultury. Uważa się, że słowo 'jogurt’ pochodzi od tureckiego słowa yoğurmak, to znaczy ‘ścinać się’, lub od słowa  yoğun, to znaczy ‘gęsty’.

 

1211

Dżyngis-chan, twórca i władca imperium mongolskiego, podawał swojej armii „kumys” - napój z fermentowanego mleka, który miał uczynić wojowników bardziej odważnymi.

1670

Tureccy podróżnicy pomagają reszcie świata, w tym Ameryce Północnej, zapoznać się z jogurtem.

 

1905

Bułgarski naukowiec Stamen Grigorov odkrywa, że pewien szczep bakterii tworzy jogurt. Ten szczep zostaje nazwany Lactobacillus bulgaricus na cześć kraju, z którego pochodził odkrywca. 

 

1919

W Barcelonie Isaac Carasso zakłada firmę, którą nazywa Danone. Używa wysokiej jakości kultur bakterii z Instytutu Pasteura w Paryżu i rozpoczyna pierwszą produkcję jogurtu na skalę przemysłową. 

 

1933

Praska firma zabezpiecza patent na produkcję jogurtu z dodatkiem owoców. 

 

1950

Ekspert zdrowia Gaylord Hause stwierdza, że w swojej książce „Look Younger, Live Longer” („Wyglądaj młodziej, żyj dłużej”), że jogurt to „cudowne jedzenie”. Na świecie popularność jogurtu gwałtownie rośnie - jego produkcja zwiększa się o 500% w latach od 1950-1986.

 

Dziś

Danone Nutricia Research nadal zajmuje się pogłębianiem wiedzy o fermentacji i wyborem kultur bakterii do końcowych  produktów - spożywanych przez 900 milionów ludzi w ponad 140 krajach.